När jag säger att K-beauty har något för alla möjliga hudvårdsbehov du någonsin kommer att stöta på, skojar jag inte. Från små, ultratunna hydrokolloidplåster för finnar till arkmasker som innehåller en extra klaff för våra ofta försummade halsar, det finns så många alternativ att även jag inte kan passa dem alla i min dagliga rutin. Det är skillnaden mellan väsentliga och extra. Vi måste alla rita den linjen någonstans.

Min linje råkar vara ögon- och läppfläckar. När jag använder dem kommer jag dock nästan alltid ihåg hur mycket jag gillar dem.

Vad är ögon- och läppplåster?

Ögon- och läppfläckar tar konceptet med arkmask och krymper ner det till storleken och formen på ditt underögat eller läppområdet. Blöt med en hydratiserande essens som ofta innehåller ingredienser som är avsedda för att behandla specifika problem som matthet eller mörka cirklar, fläckarna bildar en ocklusiv barriär över området, vilket tvingar essensen att absorberas i huden istället för att avdunsta i luften.

Ögonplåster kan tillverkas av billig bomull eller mer premium hydrogelmaterial. Å andra sidan är alla läppplåster jag har sett hydrogel. Det finns fördelar med båda materialen: Jag tycker att ögonplåster av bomull och massa vidhäftar bättre vid applicering och kan hålla mer essens, medan hydrogelplåster ibland glider runt när de är för saftiga men skapar en bättre ocklusiv tätning som gör att mer essens absorberas i huden.

Både ögon- och läppplåster tenderar att innehålla mindre doft och färre potentiellt irriterande ingredienser än vanliga ansiktsmasker, både för att skydda det känsligare ögonområdet och för att skydda användaren från oönskade smaker när man använder läppplåster. Du vet hur det att få regelbunden arkmaskessens i munnen vanligtvis smakar dåligt och leder till reflektioner över var du gjorde fel i ditt liv för att hamna i den här situationen? Läppplåster kommer runt det med behagliga dofter och smaker.

De grundläggande fördelarna med ögon- och läppplåster är likartade. Den generösa dosen essens och den fysiska ocklusionen av plåstren möjliggör intensiv återfuktning, mjukgörande och fyllande torra läppar och utjämnar området under ögonen för att tillfälligt minska uppkomsten av fina linjer. Många ögonplåster innehåller också antiinflammatoriska och ljusande ingredienser för att krympa svullnader och ta itu med mörka ringar.

Och jag har naturligtvis mina favorit sätt att använda båda. Här är de!

Få ut mesta möjliga av ögonplåster

Jag använder ögonplåster en eller två gånger i veckan. Jag gillar att använda dem på morgnar när jag har extra tid – de verkar vara bortkastade när jag använder dem på natten, eftersom på morgonen de bästa effekterna har bleknat. Anledningen till det är enkel: Huden runt våra ögon är tunnare och tappar fukt snabbare än resten av ansikten. Så för maximal effekt använder jag ögonplåster samma dag som jag vill visa upp deras resultat.

Jag föredrar ögonplåster som finns i badkar om 60, vilket ger 30 användningar per badkar; Jag tycker särskilt om JayJuns Roselle Tea-ögonplåster, som inte är för hala och ger mina ögon en fin utsträckt effekt. Så här maximerar jag deras fördelar.

  1. Förvara ögonfläckar i kylen. Kylda fläckar avpuffar och minskar rodnad ännu bättre än rumstemperatur.
  2. Använd efter rengöring och applicering av återfuktande toner. Tappa lite av den återfuktande toner precis under dina ögon. Ögonplåstren hjälper den att absorbera utöver plåstressensen, för en extra dos hydratisering.
  3. Om ditt ögonområde är mycket torrt och behöver extra hjälp, prickar du en halv droppe ansiktsolja på dina ögon strax innan du applicerar ögonplåstren. Jag har gjort detta i flera år och har alltid sett spektakulära utjämningsresultat.
  4. Bär ögonplåstren i 15 till 20 minuter. Om de fortfarande är blöta efter det, lämna dem gärna ännu längre.
  5. När du har tagit bort ögonplåstren följer du genast upp lite ögonkräm för att försegla godheten i. Min favoritögonkräm är faktiskt COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream. Jag blev kär i den här produkten som en ögonkräm i början av året och har inte velat prova något annat sedan dess.

Och som ett sista, latare tips: Om du gillar att trycka på snooze-knappen, håll plåstren vid din säng istället. Sätt dem på första gången ditt alarm går och lägg dig i viloläge igen. När du väl har slumrat tillräckligt för att motivera att du drar dig ur sängen, ta av dem och fortsätt med din vanliga hudvårdsrutin. Resultaten blir inte lika uttalade, men dina ögon kommer fortfarande att få en bra boost!

Få ut mesta möjliga av läppplåster

Jag använder inte läppplåster nästan lika ofta som ögonplåster. För det första är jag inte så upptagen av mina läppar. Så länge de inte är flagnande eller torra och spricker, är de bra. Jag bär inte ens läppfärg vanligtvis. Och för det andra känner jag behovet av att dricka från en dryck var femte minut eller så hela dagen. Nej, inte alltid en alkoholhaltig dryck. Ibland bara läsk eller vatten. Ja verkligen. Hur som helst, läppplåster kommer i vägen för det. (Det är också därför jag brukar skära mig ett munhål i de munlösa men annars härliga 23 år gamla Cocoon Willow Silky Masks.)

Ändå finns det några tillfällen som motiverar en läppplåster för mig. Speciella datum, till exempel – jag är inte så upptagen av mina läppar själv, men ibland vill jag att någon annan ska vara extra upptagen med dem. Särskilda eller formella tillfällen där jag planerar att ha läppstift är de andra tillfällena. Läppfärg fortsätter alltid så mycket vackrare när läpparna är i perfekt skick.