Om jag bodde i öppningskrediterna för Grease, skulle morgonen efter att jag försökt Skinbetter’s Alpharet Overnight Cream för första gången antagligen vara storyboardad så här: Jag skulle rulla ut ur sängen, skrapa till badrummet, skjuta mitt hår ur ansiktet att titta i spegeln och – eee er eee er eee er, mina tecknade händer skulle göra vindrutetorkare över mina ögon när jag försökte ta in min reflektion. Jag glöder! Fett är ordet!

OK, visst, det är en animerad hyperbole. Men jag märkte verkligen en skillnad i min huds struktur efter min första användning. Saken är att Alpharet är en slags hudläkarshemlighet. Du måste köpa det genom en auktoriserad läkare, och Skinbetters “var man kan köpa” -webbkatalog är som en vem som är i topp Manhattan. Jag fick först reda på varumärket när Sofie Pavitt lät ordet glida i sin topphylla och berättade om denna retinoid-AHA-hybrid. Vid tre veckors användning varannan natt var min hud mer jämn, mindre röd och mycket mjukare än när jag började, och nu när jag har använt den i nästan två månader har jag ett dåligt ord att tala om den.

Eftersom de arbetar på olika nivåer av huden kan AHA och retinoider arbeta synergistiskt mot en mjukare hy. Men … tonvikten ligger på burken. “Vi vet redan om effekten av dessa ingredienser”, säger Dr Diane Berson, en manmatbaserad hudläkare som specialiserat sig på akne och förebyggande av rynkor. “Men precis som allt inom dermatologi måste du alltid balansera effektivitet och tolerans.” Många människor (som jag) tycker att retinoider är irriterande och att lägga till en annan aktiv ingrediens kan också förvärra rodnad, torrhet och fläckighet.

”I gamla dagar älskade hudläkare att ge patienter en retinoid att använda på natten och en AHA på morgonen. De var sällan kompatibla, säger Dr. Berson, eftersom kombinationen lämnade folk irritation. Men hon tillägger: “Det ursprungliga retin-A”, en receptbelagd retinoid som du bara kan få från en hudläkare, “var väldigt irriterande.” Dr. Berson citerar ett par innovationer som hjälpte till att förbättra irritationssituationen: först kom syntetisk retin-A med långsam frisättning på marknaden. “Istället för att slå ditt ansikte på en gång skulle retinoiden absorberas gradvis och med mindre irritation.” Och för det andra utvecklades syntetiska retinoider som Differin och Tazorac med antiinflammatoriska egenskaper. Utöver att göra retinoider mer toleranta, hjälper minimering av inflammation också till att hålla akne och finjäsande mejsel oxidativ stress i schack.

Tack vare det extremt unika leveranssystemet tror Dr. Berson att Alpharet är nästa utveckling av retinoider. De två stjärniga ingredienserna är en retinoid och den mjuka AHA-mjölksyran, en kombination som också finns i kult-ansiktsbehandling Shani Darden’s Top 25-vinnande Retinol Reform. Skillnaden är, istället för att blanda dem i en flaska tillsammans, modifierade Skinbetter-forskare faktiskt mjölksyran och retinoiden för att skapa en supermolekyl: etylaktylretinoat. “Denna molekyl är mycket stabil, och den tolereras också extremt väl”, förklarar Dr. Berson. Och det är också starkare än din genomsnittliga retinol – varför är super science-y, men i huvudsak använder molekylen en form av retinoid som är närmare relaterad till receptbelagda saker. Varför leder det inte till massor av irritation? Liksom nästa generations retinoider som nämnts ovan fungerar etyllaktylretinoat över tiden – mjölksyran och retinoiden frigörs bara när bindningarna mellan dem gradvis bryts, så de absorberas i en takt som din hud klarar av.

Förresten, resten av formeln är inte heller hackad lever. Det förstärks av antiinflammatorisk bisabolol, allantoin och niacinamid för att lugna huden innan irritation börjar. Den fuktgivande squalanen, ceramiderna och kolesterolet kan inte heller skada. Dessutom har du en rynkplumpande peptidkombination (samma två som finns i varumärkesblandning Matrixyl 3000), ett stänk av fuktbindande fuktighetsbevarande medel och en handfull kraftfulla antioxidanter som koenzym q10. “Som vi alla vet är antioxidanter viktiga tillsammans med solskyddsmedel för att förhindra oxidativ skada och produktion av fria radikaler”, säger Dr. Berson. Med andra ord kan en retinoidkräm vara mild utan att kompromissa med dess effektivitet med rätt lagkamrater på sin sida, och Skinbetters staplade laget.

Dr Berson rekommenderar Alpharet (snarare än ett recept för retin-A) när en patient har känslig, torr eller känslig hud. Jag tycker också att det är särskilt bra för dem som vill effektivisera – jag rekommenderade det igår till en vän som ville ha fördelarna med retinoider och exfolierande syror, men som visste att hon inte skulle hålla sig till ytterligare två steg i sin rutin. En ny topphäftklammer, kanske? Internet, gå till jobbet.