Om du är något som jag, lever du ganska mycket av byxor på hösten och vintern.

Det är därför för våren det är så uppfriskande att bära något lite annorlunda. Kjolar är alltid en bra garderob – förmågan att blanda ihop din topp och skor gör att de erbjuder så mycket mångsidighet.

Men vilken kjolstil har dominerat catwalksna i år – midi eller mini? Och kan du bära en kortare nederkant i alla åldrar, eller ska du snabbt förflytta dig till en mittkalv så snart du passerar 25?

Läs min guide till midis vs. minis innan du fyller på dina nya säsongsköp. Du kan bara bli frestad att prova något utöver det vanliga från din vanliga stil …

Midi vs. minikjolar – vad är skillnaden?

Mini är lite enklare ett koncept som du utan tvekan kommer att känna till. Det här är en kort kjol som kan falla var som helst från höfterna till toppen av knäet, men jag skulle argumentera för att strikt klassas som en minikjol hemmen bör falla till mitt lår som mest. Om mer av ditt ben är utsatt än täckt har du skaffat dig en minikjol.

Minikjolen anses till stor del ha uppfunnits av Mary Quant 1964, varför denna stil är så nära associerad med vintage, 60-talsstil. Quant-minikjolarna var vanligtvis utformade med ogenomskinliga, färgade strumpbyxor och därför inte så avslöjande som vi ofta anser att det här ser ut att vara nuförtiden. Medan detta nya utseende älskades av unga människor, bar minikjolen på kvinnor i alla åldrar på 60-talet med stor effekt.

Intressant faktum: Eftersom minikjolarna på 1960-talet var så höga, klassificerades dessa plagg som barnkläder och därför skattefria. Detta kan förklara varför denna stil var så utbredd. Det och det faktum att en bra mini är naturligtvis fantastiskt!

En annan fascinerande minikjolbit: mini är egentligen inte stenografi för ordet “miniatyr”, men tar faktiskt sitt namn från Mini Cooper-bilen. Quant älskade fordonet (samma!) Och bestämde att det var en passande moniker för hennes nya stil eftersom de båda var “optimistiska, sprudlande, unga, flirtiga”. Var försiktig när du lämnar en Mini medan du bär en mini, dock (och se till att du bär underkläder!).

Midikjolar är lite mer komplexa, trendmässigt. Förmodligen har kvinnor bär midikjolar sedan efter första världskriget, där de fotlånga kjolar som hade varit de rigueur i århundraden äntligen ansågs vara för begränsande för att vara praktiska. Tänk på A-linjens form på 1930-talet, pennkjolarna på 1940-talet, kalvskumning, cirkelkjolar på 1950-talet och den veckade stilen på 1980-talet. Det är saken med midikjolar: de är mindre trend och mer en häftklammer för kvinnor i en eller annan form under de senaste 100 åren.

En midi är tekniskt allt från mitten av kalven, men jag tror att en kjol som är knäskyddad eller under passar räkningen. När din hemlinje svävar precis över fotleden (som är SÅ på mode just nu!) Har du tekniskt en midaxiskjol. Det är mellan en midi- och maxikjol. Det är vettigt, eller hur?

Midis gungade först in i min värld runt 2013, när den längre längdpenskjolen var nyckelutseendet. Sedan dess har jag känt mig riktigt kär i dem. En djärv, ljus, pärlstav eller på annat sätt vacker midi har en omedelbar outfit-skapande kraft till skillnad från något annat plagg.

Hur man bär en minikjol i alla åldrar

Mini är en av de saker jag tog för givet som tonåring – det var inte en trend, det var helt enkelt den enda formen av kjol jag någonsin skulle ha på mig. Jag älskade att visa upp benen – delvis för att det fick mig att se längre ut! Men under de senaste åren har jag sprungit och gömt när minikjolar åter gick in i modesfären. Jag kände att jag var för gammal och mina ben var för tjocka för att ha på sig något kort.

Jag vet nu att det är totalt nonsens.

Du kan rocka en mini i alla (ja, i alla åldrar). Det handlar om att utforma din korta kjol för det mest smickrande utseendet.

Om du inte är i tonåren och har ben för daaaaays och en helkroppsbrun att matcha (jag hatar dig) så handlar nyckeln till att arbeta i en midikjol balans. Det enklaste sättet att göra detta är att förskjuta den korta fållen med hög hals. 1960-talets styling handlade om allt detta: tänk på babydolls gungklänningar, Twiggy klädda i snygga smala skiftklänningar etc. Spara de vassa västarna för ett nytt utseende … som med dina midikjolar!

För denna outfit har jag valt en långärmad blus med hög hals för att balansera min korta fåll. Jag älskar Victoriana-känslan för den här. Om du är lite äldre (dvs över 21 år) kommer en smart blus att hålla utseendet snyggt och samtidigt göra kläderna lämpliga för arbete eller en smart kväll ute. Vinn vinn, eller hur?

Är du fortfarande rädd för att få lite hud? Strumpbyxor är din vän. Jag tycker att vita strumpbyxor är särskilt roliga just nu när jag bär dem med en matchande vit fotkänga för en ordentlig 60-tals atmosfär. Knähöga stövlar arbetar också för att återskapa ett Mod / Go Go-inspirerat utseende som är roligt i alla åldrar. Alternativt kan du välja en mini i en primärfärg med svarta tights och stövlar för en färgblocksdräkt som är smickrande och iögonfallande.

Vilken stil med minikjol ska jag handla efter?

Först och främst är verktygstrenden, som är svår att missa. Vad är det? Jag hör dig fråga. Tja, vi pratar om allt som är “praktiskt” (läs: har fickor) och inspirerat av arbetskläder och arméutrustning.

Med flytande cityshorts som också dominerar banor behöver din nya säsong minikjol inte vara hudtät som de du antagligen hade på dig på 90-talet och början av 00-talet. Något mer A-linje i form är smickrande och bekvämt. Det är också bra för alla former. Hela höfter? Du får gott om plats i A-kjolen. Inga höfter? En A-line mini kommer att skapa en illusion om att du har kurvor för dagarna. Se bara till att din kjol sitter i midjan och inte lägre för den mest figurförbättrande profilen.

Skräddarsydda samordningar är ett av vårens största utseende. Investera i allt bouclé för en titt Coco Chanel skulle vara stolt över. Traditionella mini kjol kostymer har vanligtvis en beskuren, boxy jacka, men för en ny säsong uppdatering leta efter en longline blazer som möter fållen på kjolen. En benförlängande nakenpump eller spetsig tåback kompletterar det här stiliga utseendet.