Om du tycker att din hudvårdssortiment räcker för att ta hand om dina hudproblem måste du tänka om! Bredvid hudvård är smink det du lägger mest på din hud. Med tanke på det är det viktigt att kontrollera produktformler och ingredienser i din smink som skulle fungera för din hudtyp.

Som någon som har en kombination av hudtyp med (stora) tecken på uttorkning har jag lärt mig ett svårt sätt att hitta produkter som fungerar för mig. För torr hud föreslår hudläkare ingredienser – mjukgörande och fuktgivande medel – som hjälper till att bibehålla fukt i huden och gör att den ser fyllig ut. Dessa inkluderar ingredienser som glycerol och hyaluronsyra.

Med dessa finns det många ingredienser som är skadliga för torr hud. Här är de som ska undvikas i din smink om du märker att din smink flassar och flisar över huden.

Alkohol

Medan du kan njuta av ett glas vin på fredagar (eller smyga ett för att komma igenom de långa zoom-samtalen!), Är alkohol en otäck för dem med torr hudtyp. Håll utkik efter alkohol, denaturerad alkohol eller isopropylalkohol medan du plockar upp en produkt eftersom de torkar och irriterar huden. Om du gillar snabbtorkande smink hittar du dessa i dina produkter.

Glykolsyra

Den här är en välsignelse för dem med akne-benägen, fet hud. Det hjälper till att rensa pormaskar och igensatta porer. Glykolsyra är en mild kemisk exfolierande som hjälper till att rensa huden men att ha den som en av ingredienserna i dina sminkformler kan torka ut huden. Du kanske vill byta till en annan formel eller kontakta en hudläkare om dess användning.

Dofter

Även om det kan vara lugnande att ha en mild doft i produkter, kan det irritera torr och känslig hud ytterligare. Dofter anses i alla fall vara hudirriterande och experter föreslår att du håller dig borta från doftande produkter.

Salicylsyra

En annan hudvårdssyra som rekommenderas för personer med fet och akne-benägen hud, salicylsyra kan leda till ytterligare torrhet. Om din sminkprodukt har den här ingrediensen är det bättre att leta efter ett alternativ.

Parabener

Vi har haft en lång kamp mot parabener för att få bort dem från våra skönhetsprodukter, särskilt i schampon och balsam. Dessa är inget annat än konserveringsmedel och syntetiska ingredienser som läggs till produkter för att förlänga hållbarheten. Det betyder att du måste vara försiktig med dina val och välja varumärken och produktserier som använder rena ingredienser.