Rätt läppstift kan omvandla ditt utseende direkt. Men med så många alternativ kan det kännas som en oändlig sökning att hitta den perfekta nyansen. Tur för dig, dessa pekare gör det mycket enklare.

Hitta dina färger

Även om vi tittar på oss själva i spegeln flera gånger om dagen, vet de flesta av oss inte vad vår hudton är. Detta är dock viktig information som kan ta mycket av gissningen av att hitta den perfekta färgpalett, särskilt när det gäller att välja läppstift, förklarar Michelle Spieler, en makeupartist i Hollywood med mer än 25 års erfarenhet. Det beror på att den optimala läppstiftskuggan är en som kompletterar din hudton.

Så, hur väljer du rätt? “Börja med att leta efter en nyans som är något djupare än din egen läppfärg”, säger Spieler. ”[För att testa det], dra det en gång över fingret och vänta med att se vilken färg som blir – om den blir orange eller varmare är det inte din färg. Om den blir för lila, blåaktig eller plummig är det inte din färg. Men om färgen på fingret matchar färgen i röret och du gillar den, är det värt att prova! ”

Här avslöjar makeupartister fler tips för hur du väljer det bästa läppstiftet för din hudton. Och om du älskar en klassisk röd pout, följ upp dessa tips med några geniala tricks för att applicera rött läppstift som ett proffs.

Hur du bestämmer din hudton

Hud nyanser är vanligtvis uppdelade efter ljus, medium, oliv och djup – men därifrån vill du avgöra om din underton är varm, sval eller neutral. “Detta kommer att göra allt från att hitta en foundation till ditt läppstift så mycket lättare”, säger Alex LaMarsh, en kändis makeup artist som har målat tapparna till Kim Kardashian West och Cher. Att hitta din egen hudton är ganska enkelt. De flesta använder bara det beprövade ven-tricket. “Titta på undersidan av din handled i dagsljus eller starkt ljus”, råder hon. “Om dina vener ser blå eller lila ut, har du svala undertoner, och om de ser gröna ut, har du varma undertoner.” Om dina veners färg är en blandning av de två är dina undertoner neutrala.

När det gäller att välja färg är det mer exakt att välja ett läppstift i naturligt ljus så att du ser de sanna nyanserna, säger Nick Barose, en kändis makeup artist som har arbetat med Lupita Nyong’o och Gugu Mbatha-Raw. “Som en allmän regel, desto ljusare hud, desto mer färg visar den, så kommer skuggan att se riktigare och djärvare ut på dina läppar än i röret, medan mörkare hud ger mer djup till färgen”, förklarar han. Oavsett vad din hudton är, det här är de läppstift nyanser som varje kvinna behöver i sin skönhetsarsenal.

Det enkla, mest perfekta tricket för att hitta din bästa nyans av läppfärg
De smickrande läpptonerna kommer att vara en eller två nyanser mörkare än din naturliga läppfärg, enligt makeupartisten Bobbi Brown.

För att testa nyanser, applicera läppstift eller glans på en läpp. Om den färgen bara är en nyans eller två djupare än din bara läpp, har du hittat din nyans.

Ja, det är så enkelt. Så vad ska du göra om du vill köpa dina läppstift i en livsmedelsbutik eller ett varuhus som Wal-Mart, där du inte kan prova läppstiftet innan du köper? Du kan lita på färgen som skrivs ut på lådan. Håll det helt enkelt upp mot dina läppar i butiken och kolla in det i spegeln. Eller ännu bättre, kolla färgen i ett fönster där naturligt ljus lyser igenom.

Hur man väljer rätt nyans av rött

Många kvinnor tror fel att de inte kan bära rött läppstift. Hemligheten med att välja rätt röd läppfärg ligger i undertonerna. Rosahudade tjejer ska välja körsbärsrött. De med olivskinn kan bära eldmotor röd. Mörk hud ser bra ut med djupa röda. Ett stort rött läppstift nej-nej: Det är bäst att inte matcha läpparna till din outfit.

Vill du inte gå ut med rött läppstift? Skapa en röd läppfläck med ett litet trick som jag fick från InStyle Magazine i augusti 2007. Makeupartisten Angela Levin släpper på Dr. Hauschka läppbalsam och applicerar sedan rött läppstift över det med fingret. Resultatet är en vacker röd glans.

Uh-Oh, du hatar läppstiftet du just köpt

Kasta inte ut de läppstift som bara är lite av. Du kan skapa en fantastisk läppfärg genom att blanda läppstift som du inte gillar. För läppstift som är lite för ljust, tona ner färgen med ett mörkare foder innan du applicerar ett läppstift.

När ska man använda en läppborste
Använd en läppborste när du applicerar starka färger. Du behöver en spegel och expertapplikation så att du inte målar utsidan av munnen.

Hur man använder Lip Liner

Medan du kan föra läppar före eller efter applicering av läppstift eller glans, tycker jag att läpparna ser mer naturliga ut när jag sträcker läppar efter att jag applicerat läppstift.

För att undvika att läppstiftet slits så snabbt, fyll i läpparna med fodret innan du applicerar läppstift. Detta fungerar som en färgbas, så när läppstiftet försvinner har du fortfarande färg.

Det mer komplicerade sättet att välja läppfärg
Medan det är lika enkelt att välja rätt nyans som att gå ett par nyanser mörkare än din naturliga läppfärg, kan vi bara gå lite djupare i vetenskapen om nyanser och hudfärg.

Kvinnor med ljus hud ser bra ut i läppstift nyanser som nakenbilder i en lätt aprikos nyans, rosa och ljusa koraller. Håll dig borta från bruna, som kommer att se bla ut.

De med en medium hudton kan bli lite mörkare. Du ser bra ut i rosor, mauvor och bär. Hoppa över de ljusröda och överväga en djup vinröd istället.

Djup plommon, choklad eller rött är fantastiskt med mörk eller svart hud. Enligt redaktörerna för Allures “Confessions of a Beauty Editor” kan kvinnor med mörk hud “gå i en av två riktningar: mot brun eller lila. Tänk på karamell eller valnöt för dagen och plommon eller vin på kvällen. ”