Casual klädkod för män är kanske mäns bästa chans att uttrycka en sann känsla av personlig stil.

Oavsett om du föredrar något snyggt eller robust, exklusivt eller jordnära, är fritidskläder för män en öppen inbjudan att klä dig i det som känns bäst för dig.

I stället för att fokusera på formaliteter handlar det om att hitta rätt balans mellan komfort, individualitet och stil – tänk på moderna men ändå funktionella kläder.

Håll det avslappnat

Friheten och flexibiliteten i den avslappnade klädkoden kan vara lite överväldigande. De flesta män tenderar alltså att dra sig tillbaka till standard idiotsäker outfit: jeans, t-shirt och ett coolt par sneakers. Men du kommer att se senare i den här artikeln att det finns fler finesser för att krydda ditt avslappnade utseende.

Vi vet att förståelse av alla stilnyanser kan verka skrämmande, varför vi avkodade några av de vanligaste klädkoderna för män (adjö sartorial mardrömmar!), Börjar med de mest avslappnade och arbetade oss upp till de mest formella.

Den här artikeln är en del av en stilserie som täcker de 5 väsentliga klädkoder som män kan krävas:

  • Vardaglig stil
  • Smart avslappnad stil
  • Business avslappnad stil
  • Affärsmässig professionell stil
  • Cocktail klädstil

Vad är fritidskläderna?

Inte en specifik klädkod i sig. Fritidskläder definieras löst som “allt som traditionellt anses vara olämpligt för mer formella tillfällen.”

Fritidskläder är avslappnat, med rätt mängd elegans och avslappnad och lämplig för vardagligt bruk. Fritidskläder blandar vanligtvis personlig komfort och individualitet – eftersom du måste blanda och matcha olika plagg för att skapa ditt unika utseende.

Experimentera och upptäck vad som fungerar bäst för dig. Du kan helt bokstavligen ha på dig vad du vill (förutom om du funderar på att springa ärenden i din soffpotatis).

Om det inte finns några strikta regler och få gränser, finns det fortfarande stilriktlinjer för fritidskläder som bärs utanför ditt hem.

Oavsett om du väljer att hålla det enkelt eller känner dig lite äventyrligt, kan Casual tolkas något olika beroende på situation och plats. Detta ger dig den svåra uppgiften att ta reda på vad du ska ha på dig för att hitta den söta fläcken mellan överklädd och underklädd.

När du är osäker bör du alltid prenumerera på den gyllene regeln att det alltid är bättre att vara överklädd än att vara underklädd oavsett tillfälle.

Casual-stilen påverkas mycket av trender, från high street till high end. Men om du vill framtidssäkra din avslappnade garderob finns det några tidlösa bitar som varje man ska äga.

Fritidskläder kretsar vanligtvis kring en uppsättning grunder och klassiska saker som utgör byggstenarna i din personliga stil.

Från vardagliga byxor som välutrustade jeans eller chinos till avslappnade knappar och skjortor, vi har här sammanfattat det väsentliga som du kan blanda och matcha för att maximera potentialen i dina garderobklammer.

Vi har valt två exempel på varje artikel – ett lyxalternativ för mannen som inte har något emot att betala en premie för att höja sin stil, och ett budgetvänligt och ändå elegant alternativ.

1. Jeans

Ryggraden i den avslappnade outfit sedan 1950-talet, perfekt passande jeans kan enkelt kläs upp eller tonas ner.

Om du vill projicera ett mer polerat utseende, välj ett kvalitetspar jeans i raka benstilar och en mörk tvätt.

För en mer avslappnad, arbetsfri look, gå till skärningar i ljusare nyanser. Oavsett vilken stil du väljer är denim alltid en felsäker stil som du kan ta i många olika riktningar.

2. Casual T-shirts

Inneboende avslappnad är T-shirts en viktig del av varje mans grundläggande garderob. Den ödmjuka T-skjortan är lätt att bära, subtilt snygg och så mångsidig som den blir – den kan bäras med vad som helst, även klädd skräddarsy.

För din T-shirt är regeln att hålla det enkelt. Välj klassiska bomullst-T-shirts i vanliga färger. Vitt, marin, svart och grått är bra utgångspunkter.

Du kan krydda din casual outfit med några djärva mönster, stilar och mönster om du vill. Men se alltid till att hitta rätt passform för din kroppstyp. Du vill ha en T-shirt som kramar din kropp men inte ser ut som en andra hud. Det finns inget värre än osmickliga nedskärningar.

3. Pikétröjor

En nivå av formalitet ovanför T-tröjan, Polotröjan är en annan viktig i din garderob.

Du kan inte gå fel när du klär dig avslappnad om du kombinerar ett premiumjeans med en polotröja. Du behöver inte spendera mycket pengar på en bra polotröja men du måste se till att den passar din kroppstyp.

Som sagt, det finns några premiumpolotröjor som är helt vackra med högkvalitativa material och snitt. Så om du vill spendera mer på en lyxpolo kan du absolut.

4. Casual skjortor

Casual lång- eller kortärmade skjortor är viktigt när du vill se lite skarpare ut. För ett mer avslappnat utseende kan du knäppa upp och rulla manschetten.

Precis som för din T-shirt, börja bygga upp din skjortgarderob med de väsentliga färgerna. En vit klassisk skjorta är en grund. Se till att kragen ser bra ut när den lämnas öppen för den tredje knappen men även när den är helt knäppt upp.

5. Chinos

Chinos är en utmärkt stilartikel för att blanda ihop saker då och då. Samma övre outfit som bärs med chinos istället för dina jeans kommer omedelbart att ändra ditt övergripande utseende.

Investera i rätt snitt i klassiska färger som khaki, marin och beige som är lätta att matcha. Bekväma och snygga chinos kan också hjälpa dig att uppnå ett smart vardagligt utseende. Chinos är också perfekta för tillfällen med tvetydiga klädkoder, särskilt de smarta casual- och business-casualstilarna.